Saltrød Horror Show nr. 103

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 3/96, side 80.


Enorm synonymordbok

Jeg har jobbet med engelsk siden 60-tallet, utgitt artikler og bøker på språket. Likevel hender det jeg lurer på hvilke ord jeg skal bruke. Språket er så rikt. Jeg har det på tunga, men lurer på hva som er best.

Dessuten HATER jeg å gå i hylla etter ordbok. Jeg nøyer meg derfor vanligvis med et hurtigoppsjekk i ordbokprogrammet Thesaur. Det kjøres fra MS-DOS kommandolinje med en makro. Hurtig og enkelt. Se omtale i nr. 12/1991, side 86 (på Web-adressen: http://odd.site44.com/presno/datatid/shs60.html).

Min versjon har imidlertid bare 10.000 hovedord og 50.000 synonymer. Det blir ofte for lite. Jeg har lenge ønsket noe kraftigere.

Minne bønner er hørt! Engelskmannen Anthony Lewis har gjort sitt store "WordWeb" gratis tilgjengelig via Internet.

WordWeb er som en stor ordbok for Windows 3.1 eller Windows 95. Det kan integreres i MS Word 6 eller brukes som et selvstendig program.

I tillegg til å gi betydningen av et ord eller uttrykk, og angi ord, som kan brukes for å uttrykke det samme, kan WordWeb finne sett med relaterte ord:

 • ord som har motsatt mening, for eksempel bright/dull.
 • mindre spesifikke ord ("hypernyms"), for eksempel jungle/forest.
 • mer spesifikke ord ("hyponyms"), for eksempel forest/jungle.
 • ord som angir en del, for eksempel tree/forest.
 • ord som angir en samling, for eksempel forest/tree.

Du kan filtrere ord etter mening eller del av ett uttrykk. WordWeb finner klasser med synonymer. Et søk etter "pulpits" vil for eksempel gi "podia", "rostra", og "ambos".

WordWeb versjon 1.5 ble hentet som ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/txtutil/wordweb.zip. Etter dekomprimering opptar systemet 7.3 megabytes med diskplass. Du må ha en 386 PC med 4 megabyte hukommelse og 8 megabytes fri diskplass eller bedre. Anbefales! Forfatteren selger et program han kaller WordWeb Pro for kryssordsentusiaster.

På min BBS ligger Thesaur i filen THESAU42.EXE (214KB, registrering US$20.)

Avansert kopieringsprogram

Jeg drømmer om en 1 megabyte utbyttbar diskstasjon for sikkerhetskopiering, av typen Iomega Jaz. I mellomtiden har jeg holdt øynene oppe for programmer, som kan gjøre kopieringsjobben raskt, sikkert og enkelt.

På min vandring fant jeg sharewareprogrammet Controlled Copy. Det foretar hurtig kopiering og flytting av filer på linje med min gamle favoritt PCOPY (se nr. 7/1993, side 106. På Web-adressen: http://odd.site44.com/presno/datatid/shs77.html). Det kan kjøres under MS-DOS, Windows 95 og OS/2 tekstmodus.

CCopy kontrollerer alltid om det er tilstrekkelig ledig kapasitet på mottaksdisken før start (ved å ta hensyn til forskjeller i klasestørrelser og kataloger). Det viser løpende hvor langt du er kommet med estimat av hvor mye tid som gjenstår.

Egenskapene omfatter kopiering og flytting fra underkataloger, optimalisering av filenes rekkefølge, behandling av flere disketter, fleksibel "masketolking" (du kan blant annet angi filer som ikke skal kopieres) og overraskende høy hastighet. Det kjøres praktisk fra batch-filer eller makroer laget for ulike oppgaver.

Siste versjon kan til enhver tid finnes på Web-adressen http://www.mikrobitti.fi/~tatti/ccopy.html. Programmet er rundt 82 Kb stort.

Du må ha en 286 eller bedre og minst DOS 3.3. CCopy er skrevet av Tarmo Toikkanen (Epost: ttoikkan@gamma.hut.fi). Registrering fra US$5.00 avhengig av betalingsmetode. Denne registrerte utgaven kopierer hurtigere.

Hjelpemidlet Netscape mangler

Jeg lurer på om Netscape Corp. misliker programmet. Da jeg forsøkte å laste det ned fra ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/internet/websav12.zip fikk jeg nemlig melding om "ulovlig filnavn".

Dette er noe jeg har lengtet etter lenge. Etter en tur på World Wide Web med Netscape Navigator, fylles cachen min opp med mystiske filnavn (versjon 2.0 Beta 4). Det ligger der alt sammen: ikoner, bilder, html-sider. Problemet er å nyttiggjøre seg det.

Klart jeg kan klikke et av disse filnavnene inn i Netscape og se dem på skjermen. Er det en html-side med bilder på, får du imidlertid ikke med bildene. Dessuten er det et utrolig strev å finne frem til det du er ute etter, om det er mange filer i cachen.

Windows-programmet Websaver rekonstruerer Web-sidene fra cachen, slik at du kan lese filene enklere offline. Det kan også gi deg Webadressen til de sidene du har besøkt.

Websaver finner cache-katalogen og gir en oversikt over de html-filene som ligger der på en forståelig måte. Du klikker på den du er interessert i. En konvertert versjon lagres i Websavers katalog. Har du tidligere sett på koplinger fra siden, spør Websaver om du også ønsker disse konvertert.

Gå inn i Netscape og les siden (klikk på File, Open File). Har du "Auto Load Images" slått på, kommer bildene også opp på skjermen.

Den neste konverterte Web-siden får samme filnavn. Dette er bra. Nå er det nok å klikke på "Reload" for å kunne lese Web-siden med Netscape.

Programmet er laget av Jos Maas (Epost: 100664.1735@CompuServe.COM). Registrering koster US$19.95. Den registrerte versjonen lar deg også inkludere sider som er koplet til sider, som er koplet til den Websiden du har konvertert (uendelig dypt).

Nysgjerrig?

Jeg er stadig nysgjerrig på det som befinner seg under panseret og lastet derfor ned CACHECHK-programmet til Ray Van Tassle. (Registrering foretas ved å sende ham et pent postkort.)

Programmet tester tiden for adgang til hukommelsen ("memory access timing"), for å se om du har en cache, hvor mange og hastighet. Det dreier seg om to slags cacher, en cache på CPU- prosessorbrikken (ofte kalt L1, eller "level 2), og en cache på moderkortet (ofte kalt L2).

Jeg testet det på min Toshiba 4900CT med en 75 MHz Pentium og fikk beskjed om at

  This machine seems to have both L1 and L2 cache.
  L1 cache is  8KB - -  89.6 MB/s 10.6 ns/byte (312%) 
  L2 cache is 32KB - -  28.9 MB/s 33.0 ns/byte (101%) 
  Main memory speed - -  28.7 MB/s 33.2 ns/byte (100%) 
  Effective RAM access time is 133ns (a RAM bank is 4 bytes wide). 

Javel? Må du, så må du. CACHECHK kan lastes ned fra Web- adressen ftp://ftp.coast.net/SimTel/msdos/sysinfo/cachchk2.zip (ca. 41 KB).

Windows 95?

Nei, jeg har det ikke på maskinene mine. Årsaken er ganske enkelt at jeg ikke har oppdaget noen grunn til å gjøre det enda.

Jeg er en hund etter nyttige PC-anvendelser. Månedlig blar jeg gjennom tonnevis med stoff etter ting det er verd å teste og eventuelt ta i bruk. Ett lite utvalg finner du i disse spaltene. Mesteparten går i søpla.

Hittil har jeg ikke funnet noe, som bare kan kjøres under Windows 95, og som kan rettferdiggjøre slitet med å oppgradere. Jeg krever håndfaste og vesentlige fordeler for å ville gå over til en ny plattform. Jeg har ikke tid til å leke.

Ikke snakk til meg om tekniske detaljer. Jeg befinner meg på nytteplanet. Ikke snakk til meg om mulig økt hastighet. Det oppnås enklere ved å kjøpe en ny boks. Ikke snakk til meg om fremtidige fordeler. Den historien har jeg hørt siden 1967. Jeg vil ha vesentlige fordeler. Med en gang!

Om det da ikke er noe positivt med Windows 95? Joda, det bringer prisen på datakraft nedover. En 1 gigabyte disk koster nå hva en 20 MB disk kostet for noen år siden. Mine gamle DOS og Windows 3.1 programmer snurrer hurtigere enn noensinne.

Nedlasting av filer

Noen av de omtalte programmene kan lastes ned fra min BBS, Saltrød Horror Show (tlf. 370-31378). De fleste referansene er imidlertid for nedlasting fra Internet.

Har du et Web-søkeprogram av typen Netscape, kan filen lastes ned ved å taste inn filens adresse, som i eksemplet ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/music/gtwin203.zip.

Bruker du den eldre FTP-metoden, må adresselinjen "dekodes". For å laste ned filen, må du "ftp" til "ftp.coast.net", endre katalog (kommando: "chdir") til "/SimTel/win3/music/", stille inn for binæroverføring ("bin") og deretter be om overførsel av filnavnet (gtwin203.zip).

Mange programmer kommer stadige i nye versjoner. Den oppgitte Web- adressen kan være feil. I så tilfelle bør du forsøke oppkopling til fjernkatalogen uten filnavn. I vårt eksempel bruker du ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/music/.

Dette skal gi en liste over filene i diskkatalogen. Bla eller søk i listen til du finner en fil, som starter på "gtwin" og klikk på filen for å få den overført.

De fleste programmene er fra SimTel, en av verdens største arkiver med gratis- og sharewareprogrammer. Den første delen av adressen, "ftp://ftp.coast.net/", peker til et logisk navn for flere dynamisk allokerte IP-adresser. De endres blant annet i forhold til Internets belasting og tilgjengelige vertsmaskiner.

Det er også en rekke såkalte "mirror sites" rundt om i verden, blant annet i Norge, Sverige og Finnland. Noen av disse systemene har hele SimTel-samlingen, andre bare et utsnitt.

I dag går det hurtigere for meg å laste ned filene direkte fra ftp://ftp.coast.net enn fra Sverige, Finnland eller andre europeiske maskiner. Bruk av speiltjeneren på ftp.bitcon.no i Bergen går imidlertid enda raskere.

På ftp.bitcon.no ligger SimTel-filene i hierarkiet under katalogen "/pub/micro/pc/SimTel". Ønsker du å se om programmet kan lastes ned derfra, må du endre filadressen tilsvarende. Ut fra eksemplet over må adressen skrives om til: ftp://ftp.bitcon.no/pub/micro/pc/SimTel/win3/music/gtwin203.zip.

Klager Netscape over at det ikke finner vertsmaskinen ftp.bitcon.no, kan du forsøke den numeriske adressen (193.69.224.22). Den skrives inn i adressen slik: ftp://193.69.224.22/pub/micro/pc/SimTel/win3/music/gtwin203.zip.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.